Lainaa.com

Luokittelematon

Jälkiruoat

26.05.2011, ricardo

Elikkäs jälkkärit! No alkuun, kukapa ei niistä pitäisi? Kenen mielestä ne eivät muka kuulu ateriakokonaisuuteen? Kuka ei niistä maksaisi käytännössä mitä vaan?

Pelkkä sanakin jälkiruoka tuo meille veden kielelle ja saa kaivamaan sitä kauan sitten jemmattua suklaapatukkaa. Ravintoloiden jälkiruokalistat vaihtelevat aika paljon, joissakin on panostettu kunnolla viimeisenä tarjottavaan ja joissakin taas ei. Eli löytyy mansikka trilogiaa, josta huomaa että asiaa on mietitty ja jälkiruokiin panostetaan, kun sitten taas toisista paikoista löytyy bananasplittejä jotka on vanhempia- ja helpompia keksintöjä kuin polkupyörä.

Itsellä on tällä hetkellä mielenkiintoa keksiä ja miettiä uusia ja ihmeellisiä jälkiruokia ja niiden esillepanoja, joista asikkaille tulee elämyksiä niin makujen kuin näyttävyydenkin takia.

Kesällä itse ja keittiömme muut kokit suosivat jälkiruokiin kevyitä ja kesäisiä makuja ja värejä. Hedelmiä ja marjoja näkyy listallamme, mutta tottakai tuo kaikkien suosikki suklaa on tässäkin listassa mukana perinteisellä valkosuklaajuustokakulla ja maitosuklaamoussella joista muunnellut ohjeet löytyvät artikkelin alalaidasta. Mutta palataan hetkeksi vielä kesän jälkiruoka raaka-aineisiin. Kesällä marjat ja hedelmät on kovassa suosiossa ja tottakai jäätelöt, sorbeet ja jäät. Myös noihin käytettäviin aineisiin liitetään nykypäivän ruokatrendit ja ”kovimmat jutut” esim. vaahdot, geelit ja molekyylit joita monet tämänpäivän tasalla olevat keittiöt käyttävät, kiitos siitä molekyyligastronomian isänä pidetyn Auguste Escoffierin.

Valkosuklaajuustokakku

muropohja

  • 125g margariiniä
  • 1,5dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta

täyte

  • 4 kananmunaa
  • 2dl sokeria
  • 4rkl venhäjauhoja
  • 1dl kuohukermaa vaahdotettuna
  • 500g notkistettua tuorejuustoa
  • 280g valkosuklaata

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja valmista muropohja nyppimällä margariini ja sokeri jonka jälkeen sekoittamalla muut aineet sekaan ja painelemalla taikinaa hetken.

Levitä valmis murotaikina irtopohjavuoan pohjalle siten että vain pohja peittyy, jätä siis reunat ilman taikinaa. Töki pohjaan haarukalla reikiä sinne tänne ja paista pohjaa 180 celsiuksessa, 10min.

Valmista täyte vaahdottamalla kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, jonka jälkeen lisää joukkoon vehnäjauhot, vaahdotettu kerma, notkistettu tuorejuusto ja sula valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada massa vuokaan.

Paista kakkua n. 40min, 175 celsiuksessa. Kakku on keskeltä vielä raaka joten nosta se varovasti uunista jäähtymään.

Nopeaakin nopeampi maitosuklaamousse

  • 2dl kuohukermaa
  • 200g maitosuklaata

Sulata maitosuklaa kuohukermaan kattilassa välillä sekoittaen. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *