Lainaa.com

Luokittelematon

suklaata, suklaata ja suklaata

08.06.2011, ricardo

Eli siis tuota toisella nimellä sanottua ruskeaa kultaa.


Suklaa valmistetaan kaakaopuun hedelmistä, yleisimmät valmistusaineet valmiiseen syötävään suklaaseen ovat:

  • maito
  • sokeri
  • kaakaovoi
  • kaakaomassa
  • suola
  • vanilja

Tosisuklaan ystävät arvostavat tummiasuklaita ja maistelevat näitä kuin hyviä viinejä, löytäen näistä erillaisia makuja ja tuoksuja (tupakka, kirsikka, tammi, yms.) näissä ns. päällystönsuklaissa kaakaoprosentti liikkuu 44-99 prosentissa. Kun tummaansuklaaseen lisätään maitojauhetta tai kondensoitua maitoa saadaan suomalaiseen makuun yleisesti sopivampaa maitosuklaata.

Valkosuklaa taas ei periaatteessa ole edes suklaata. Se valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta. Valkosuklaassa ei siis ole lainkaan kaakaomassaa.

Suklaankäyttöä ravintolakeittiöissä.

Valehtelematta voin sanoa, että suklaata käytetään jokaisessa kyökissä jollakin tapaa, tietysti tässäkin poikkeus vahvistaa säännön. Nykypäivän keittiössä suklaata käytetään mitä useammissa jälkiruoissa esim. mousset, kakut, jäätelöt ja kastikkeet. Ja kelleppä ei esimerkiksi suklaakakku, vadelma-suklaachantilly ja valkosuklaatryffeli maistuisi aterian päätteeksi?

Suklaata käytetään yhä useammassa keittiössä myös muihin kuin jälkiruokiin. Myös alkuruokiin ja pääruokiin laitetaan nykyään suklaata useassakin muodossa. Esimerkkinä alkuruoka keittoihin tiputellaan tippa tai pari valkosuklaaöljyä, kun taas pääruokiin käytetään suklaata vaikkapa tummaan suklaakastikkeeseen. (ohjeet artikkelin alalaidassa)

Valkosuklaaöljy

  • 5g valkosuklaata
  • 0,5dl hyvää oliiviöljyä

Sulata suklaa ja sekoita se öljyyn. (Käytä keittoihin koristeena tiputtelemalla keiton pinnalle tippoja, öljy jää kellumaan keiton pinnalle)

Tumma suklaakastike

  • 1rkl sokeria
  • 1kpl sipulia
  • 2kynttä valkosipulia
  • 0,5dl punaviinietikkaa
  • 0,5dl punaviiniä
  • 2dl demiglass kastikepohjaa
  • 20g vähintään 70% suklaata

Laita sokeri kattilaan paahtumaan ja pilko sipulit isoiksi lohkoiksi sokerin joukkoon. Paahda hetki.

Kaada punaviinietikka joukkoon ja keitä kasaan, lisää punaviini ja keitä taas kasaan. Lisää demiglass kastikepohja ja keitä noin 20min pienellä lämmöllä kunnes kastike on paksua.

Raasta suklaa hienoksi ja lisää se kastikkeeseen. Anna suklaan sulaa, maista ja mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *